ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ

ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ  ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Περιγραφή

Σε φαρμακείο προαστίου της Θεσσαλονίκης, που εξυπηρετεί το σύνολο των αναγκών του τοπικού και όχι μόνο πληθυσμού, γεννήθηκε η ανάγκη επέκτασης του χώρου με ενσωμάτωση και λειτουργική συνένωση όμορου καταστήματος. Ο νέος, ενιαίος χώρος του φαρμακείου εμβαδού 120 τ.μ. έπρεπε να επανασχεδιαστεί στο σύνολό του, ώστε με τη νέα εργονομική διάταξή του να εξασφαλίζει την αποτελεσματική και εύρυθμη λειτουργία του καθώς και να αντανακλά τη νέα αισθητική του ταυτότητα. Ο χώρος παρασκευής φαρμάκων, τα κινητά μέρη του φαρμακείου, η ανάγκη για έναν νέο χώρο φροντίδας ασθενών καθώς και ο όγκος της εργασίας, οδήγησαν στη νέα λειτουργική οργάνωση με επαναπροσδιορισμένες τις ροές των πελατών και των κινήσεων.

Κατά τη μελέτη σχεδιασμού, το Γραφείο 01 έλαβε υπόψη την αισθητική που κυριαρχούσε ήδη στο αρχικό κατάστημα και φρόντισε με ιδιαίτερες και τολμηρές σχεδιαστικές παρεμβάσεις να την αφομοιώσει και να την αναβαθμίσει. Επιπρόσθετα, ο σχεδιασμός έλαβε υπόψη πλήθος δεδομένων όπως την τοποθεσία του φαρμακείου, τη νέα εταιρική ταυτότητα που διαμορφώνεται, το νέο χωροταξικό σχεδιασμό του και τον φωτισμό που θα αναδεικνύει τα προϊόντα και θα βοηθάει την ροή κίνησης των πελατών. Κύριο μέλημα αποτέλεσε η εισαγωγή φυσικών υλικών με μαλακή υφή στον κύριο χώρο του φαρμακοπωλείου. Η χρήση του φυσικού ξύλου ως ένα νέο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο, βρήκε εφαρμογή σε επιφάνειες και λειτουργικά στοιχεία του χώρου, τα οποία ενσωματώθηκαν στην υπάρχουσα χρωματική παλέτα και τα αρχικά μοτίβα και εγκαταστάσεις. Η χρήση κανάβου δοκαριών φυσικής μασίφ ξυλείας οξιάς ώθησε τον σχεδιασμό στο εντυπωσιακό αποτέλεσμα ενός ενιαίου φόντου πίσω από τον πάγκο εξυπηρέτησης, το οποίο συνεχίζει νοητά με αφαίρεση και κενά σε όλο το κατάστημα και αποκτά λειτουργική υπόσταση ως σύστημα επίπλωσης και τοποθέτησης προϊόντων. Τα ξύλινα δοκάρια ακολουθώντας το ίδιο μοτίβο δίνουν μορφή, εξίσου απροβλημάτιστα, στην ενιαία επιμήκη κατασκευή που βρίσκεται σε ευθύ διάλογο με την ξύλινη πλάτη του πάγκου εξυπηρέτησης, τις κεντρικές προθήκες διάθεσης προϊόντων και την ιδιαίτερη κατασκευή που χρησιμεύει ως χώρος στάσης και ανάπαυσης πελατών και ως προθήκη προϊόντων.  

Ο ιδιαίτερος χώρος φροντίδας ασθενών, που δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση του προσωπικού απορρήτου κάθε ασθενούς και την εξατομικευμένη παροχή υπηρεσιών από τους φαρμακοποιούς, εξοπλίσθηκε με ένα ιατρικό κρεβάτι, ένα ερμάριο φύλαξης προϊόντων και φαρμάκων παροχής άμεσης βοήθειας και ένα γραφείο επικοινωνίας με τον ασθενή.

Η ολοκληρωμένη μελέτη φωτισμού και η εφαρμογή της στο σύνολο της ψευδοροφής, σε συνδυασμό με το ιδιαίτερο φωτιστικό του πάγκου εξυπηρέτησης και τα σποτ της προθήκης των δερμοκαλλυντικών προϊόντων, δίνει το στίγμα της καθαρότητας του χώρου και της φόρμας, αναδεικνύοντας παράλληλα τα χρώματα και τις υφές.


Φωτογραφίες : Νταγιαμάς Δημήτρης